Logo Wagenborg

Veerdam Schiermonnikoog vernieuwd en verduurzaamd

22 maart 2019

Op vrijdag 22 maart 2019 markeerde de feestelijke onthulling van de ‘Jelle Woudstra Paal’ het einde van de revitalisatiewerkzaamheden aan de veerdam door Rijkswaterstaat, de gemeente Schiermonnikoog en Wagenborg Passagiersdiensten.


Revitalisatie veerdam

Gezamenlijk pakten de gemeente, Rijkswaterstaat en Wagenborg Passagiersdiensten de veerdam en de terminal op Schiermonnikoog aan. Rijkswaterstaat vernieuwde de voetgangersbrug en ponton en bracht een aantal verbeteringen ten aanzien van de veiligheid aan. Wagenborg gaf de terminal van binnen en buiten een flinke opfrisbeurt en verduurzaamde het gebouw door deze zelfvoorzienend te maken. Zo werden onder andere zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst.

De revitalisatiewerkzaamheden zorgen ervoor dat de veerhaven weer goed is voorbereid op de grote toeristenstromen.

Jelle Woudstra Paal: ode aan de kustverdedigers

Jelle Woudstra, destijds al de dorpsomroeper van Schiermonnikoog, opperde zo’n twintig jaar geleden het idee om een meerpaal te plaatsen met daarop de hoogste waterstanden ooit gemeten op Schiermonnikoog. De gasten van het eiland zouden hierdoor meer gevoel krijgen bij het gebied, de getijden en de unieke plek van deze veerdam.

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog onthulde dit bijzondere symbool samen met Jelle Woudstra, die de paal wil opdragen aan de kustverdedigers van Nederland.