Logo Wagenborg

Wagenborg test bochtafsnijding vaargeul

3 april 2019

Afgelopen weken is volop gewerkt aan de bochtafsnijding op de vaarverbinding Ameland – Holwerd door Rijkswaterstaat. Op vrijdag 12 april staat de officiële oplevering en opening van de nieuwe vaargeul gepland.


Doordat de betonning inmiddels is verlegd, varen als test onze schepen sinds vrijdag 29 maart door de nieuwe vaargeul in wording.

“Wij zullen de komende periode ondervinden hoe de nieuwe bochtafsnijding functioneert. Met onze praktijkervaring kan Rijkswaterstaat eventuele puntjes op de i zetten, wanneer dat nodig blijkt. Wij kijken ernaar uit dat onze reizigers na de oplevering daadwerkelijk profijt hebben van deze eerste bochtafsnijding!” zegt directeur Ger van Langen.

Vertragingen en kortetermijnoplossingen

We kampen op de verbinding Ameland-Holwerd al langere tijd met vertragingen door de toenemende vaargeulproblematiek.  In samenwerking met Rijkswaterstaat en de gemeente Ameland hebben we binnen het Open Plan Proces (OPP) vijf maatregelen met elkaar afgesproken om de overlast voor reizigers op korte termijn te beperken. Het afsnijden van deze bocht is één van de twee maatregelen die Rijkswaterstaat voor haar rekening neemt.

Wagenborg Passagiersdiensten heeft drie van de vijf maatregelen inmiddels uitgevoerd. Zo is er een knip van een half uur in de dienstregeling opgenomen, is het logistieke proces rondom laden, lossen en bunkeren geoptimaliseerd en vaart er sinds het voorjaar van 2018 een sneldienst.