Logo Wagenborg

CO2-compensatiefonds honoreert drie duurzame voorstellen

26 april 2021

De onafhankelijke beoordelingscommissie van het CO2-compensatiefonds van Wagenborg Passagiersdiensten heeft drie duurzame projectvoorstellen gehonoreerd. Met een bijdrage uit het fonds worden fruitbomen geplant op Schiermonnikoog, krijgt dat eiland enkele openbare drinkwaterpunten en bindt op Ameland het MadNes Festival de strijd aan met achtergelaten sigarettenpeuken.


‘De man met de bomen’ is een muzikaal omlijste vertelling van de Franse schrijver Jean Giono, waarmee de initiatiefnemers aandacht vragen voor het belang van biodiversiteit. Met meerdere voorstellingen willen ze bovendien geld ophalen voor het aanplanten van honderd fruitbomen voor de pluktuin op Schiermonnikoog. Het project ontvangt de gevraagde bijdrage van 2500 euro.

Met het project ‘Wadn’n Peukenzee’ wil het MadNes Festival Ameland iets doen aan de tienduizenden sigarettenpeuken die jaarlijks op het strand belanden. Die peukenzee is een doorn in het oog van het festival, waar duurzaamheid zeer hoog in het vaandel staat. Door middel van voorlichting en een draagbaar asbakje voor bezoekers hoopt MadNes het aantal peuken radicaal te verminderen. MadNes krijgt voor dit initiatief een bedrag van 6000 euro.

Het hoogste toegewezen bedrag – 8400 euro – is voor het project van de werkgroep FairTrade Schiermonnikoog en de stichting Natuurlijk Schiermonnikoog. Door aanleg van een aantal openbare drinkwaterpunten willen de initiatiefnemers het gebruik van drinkwater uit wegwerpflesjes terugdringen. Zo hopen ze de CO2-uitstoot én de hoeveelheid plasticafval te verminderen. De drinkwatervoorziening op het eiland is volledig circulair; plastic waterflesjes zijn dat juist helemaal niet.

Het CO2-compensatiefonds is in het leven geroepen door Wagenborg Passagiersdiensten met als doel de CO2-uitstoot van het reizen met de veerdienst te compenseren. Passagiers van de veerdiensten naar Schiermonnikoog en Ameland kunnen een vrijwillige toeslag betalen om daarmee te helpen de uitstoot van hun overtocht te compenseren. Wagenborg garandeert een budget van 30.000 euro per jaar. De dorpsbelangen op Schiermonnikoog en Ameland vormen een onafhankelijke beoordelingscommissie. De gemeenten Schiermonnikoog en Ameland verzorgen de administratie van de aanvragen.

Eilanders kunnen elk jaar in januari voorstellen indienen voor projecten die uit het fonds gefinancierd kunnen worden. In het najaar worden via diverse kanalen oproepen geplaatst om nieuwe voorstellen in te dienen.