Logo Wagenborg

Wagenborg in goed gesprek met alle partijen in Den Haag

10 juli 2023

In Den Haag heeft vorige week een belangrijk gesprek plaatsgevonden over de vaargeul en de veerdienst tussen alle betrokken partijen. Aanwezigen waren: staatssecretaris Heijnen, minister Harbers (beiden toen nog net niet demissionair), Commissaris van de Koning Brok, burgemeester Stoel van Ameland, burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog, Wagenborg Passagiersdiensten, Rijkswaterstaat, reizigersvereniging Rover, Consumentenplatform Waddenveren Oost en Ondernemersplatform Ameland.


De sfeer was goed en constructief. Alle aanwezigen waren het met elkaar eens dat veiligheid en betrouwbaarheid voor de veerdienst het belangrijkste zijn. Er wordt op verschillende manieren hard gewerkt aan oplossingen. Ook wordt er nog volop onderzoek verricht waarvan we de eerste resultaten nog deze maand verwachten. Wagenborg Passagiersdiensten is verheugd omdat het overleg opbouwend was en tot positieve uitkomsten heeft geleid. Het is goed nieuws dat alle partijen het eens zijn over de uitgangspunten op basis waarvan we werken aan een veilige toekomst.

Belangrijkste uitkomsten: 

  • Alle partijen willen een oplossing zodat passagiers veilig en betrouwbaar manier met de veerdienst kunnen oversteken.
  • Het vervolgonderzoek van MARIN loopt. We verwachten het conceptrapport op 28 juli.
  • Wagenborg en Rijkswaterstaat vragen het MARIN om zo spoedig mogelijk deel-onderzoeksvragen op te leveren zodat eventuele versoepeling van de maatregelen al eerder dan binnen zes weken plaats kan vinden. Veiligheid staat voorop.
  • Wagenborg maakt een voorstel om de huidige urgentieregeling uit te breiden samen met de Gemeente Ameland, zodat eilanders die vanwege urgente gevallen van of naar het eiland willen reizen mee kunnen op iedere afvaart, als dat nodig is met eigen auto.
  • Wagenborg gaat de voor- en nadelen van een vijf-kwartiersdienstregeling in kaart brengen en bespreekt de resultaten met de betrokken partijen. 
  • Rijkswaterstaat onderzoekt of een kortere doorsteek tussen Holwert en Ameland mogelijk is. Dit is kansrijk. Dit gaat naar verwachting 8 weken duren.
  • Wagenborg wil eind juli een voorstel doen voor een dienstregeling die vanaf 8 augustus gaat gelden.
  • Over het reserveren voor personen is de afspraak gemaakt dat we hierover na de huidige zomerperiode opnieuw met elkaar spreken. Wagenborg ziet veel voordelen van het reserveren, omdat het daardoor beter mogelijk wordt de inzet van de schepen te plannen. Maar we hebben ook goed geluisterd naar de bezwaren die er zijn gekomen. Hoe dan ook, voorlopig is dit dus niet aan de orde. 

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, melden we dat op onze website.