Let op!

Weet u zeker dat u dit onderdeel wilt verwijderen?

Ja, verwijderen Annuleren
×
×
Online bestellen

Oplossingen voor storingen autobrug Ameland

Mieke Attema van Rijkswaterstaat gaf tijdens haar speech bij de opening van de Veerdam op 15 juni uitleg over de mogelijke oplossingen voor de veelvuldige storingen van de autobrug op Ameland.

De veerdam kent een hele geschiedenis, met kwesties over het eigendom en wie de kosten voor onderhoud moet betalen. "Er is 11 jaar over gepraat," zegt de burgemeester in zijn openingswoordje. "Sommige dingen kosten tijd. Het is het wel waard geweest."

Mieke Attema legt in haar woord de vinger maar meteen op een zere plek: de autobrug. "Het gaat goed komen," zegt de directeur bemoedigend. De autobrug is ook vernieuwd en hier blijkt niet elke vernieuwing direct een verbetering. De brug zit vol elektronica die erg storingsgevoelig blijkt te zijn. Om de haverklap is hij niet meer naar boven of beneden te krijgen, zodat de auto's niet op of af de veerboot kunnen.

Er is afgelopen dagen druk overleg geweest en er komt een korte termijn oplossing en een structurele oplossing die wat meer tijd vraagt. Voor de korte termijn komen er bijvoorbeeld reserveonderdelen op het eiland te liggen, zodat de monteur uit een voorraad kan putten. Verder wordt er gewerkt aan een systeem waarbij de brug bij een storinkje niet helemaal stopt en alleen op rood springt als de veiligheid in het geding is. Over een maand moet het probleem grotendeels opgelost zijn. Het kan wel een jaar duren eer álle brugproblemen zijn verholpen. Dan pas is de hele veerdam toekomstbestendig.

Werkzaamheden Veerdam afgerond
Afgelopen maanden werd er voor tien miljoen euro verbouwd. Behalve de nieuwe autobrug en de nieuwe damwanden kwamen er nieuwe wandel- en fietspaden. Ook werd het parkeergedeelte heringericht. De verbeterde veerdam is iets omhoog gebracht en heeft een bolling in het wegdek, zodat het water wegspoelt, als het weer eens echt hoog water is.

Ervaringen met de nieuwe inrichting van de Veerdam
Naast complimenten zijn er ook wat klachten over de nieuwe inrichting. Veel automobilisten vinden de parkeervakken, die van 235 centimeter naar 225 breedte zijn gegaan, te klein. Anderen vinden de randen te scherp. Verder waren de invalideparkeerplekken slecht te vinden en is de voorrangssituatie veranderd, waardoor automobilisten wat van slag raakten. Het waren klachten die werden geuit vóór de officiële ingebruikname. Op donderdag 15 juni staan er borden bij de parkeerplekken voor invaliden en is ook de voorrangssituatie verduidelijkt middels verkeersborden. Mochten er nog klachten overblijven dan komen die terug in de evaluatie die na de zomer plaatsvindt.

 

Bron: Persbureau Ameland

Meer weten? Zie ook het artikel Ameland is storende brug zat...

Onderhoud aan veerdam Schiermonnikoog

Rijkswaterstaat gaat vanaf maandag 11 juni tot en met 26 juni onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de veerdam op Schiermonnikoog. De werkzaamheden omvatten het vervangen van het ponton en de loopbrug.

De voetgangers moeten tijdens het onderhoud gebruikmaken van de autobrug. Auto’s zullen dan eerst aan boord gaan, vervolgens kunnen de voetgangers de autobrug gebruiken.

VERTRAGING VEERDIENST AMELAND - WOENSDAG 20 JUNI

Op dit moment is de vertraging op de veerdienst Ameland-Holwerd v.v. circa 10 minuten.
Raadpleeg Twitter voor actuele afvaartinformatie: @wpd_ameland