Let op!

Weet u zeker dat u dit onderdeel wilt verwijderen?

Ja, verwijderen Annuleren
×
×
Online bestellen

Open Deuren Dag draait uit op groot succes

Stralende gezichten alom en bezoekers strooiden met complimenten. Wagenborg Passagiersdiensten oogstte lof met de Open Deuren Dag in Nes op Ameland. De rederij mocht meer dan achthonderd belangstellenden ontvangen, die bijna allemaal louter positief zijn. "Ongelofelijk wat hier allemaal gebeurt. Daar heb je normaal gesproken geen weet van. Heel indrukwekkend om te zien", vertelt een van de vele bezoekers na afloop. 

Onder de noemer Reis met ons mee! konden bezoekers achter de schermen kijken van de veerdienst en kennismaken met m.s. Fostaborg. De aankomst van dit nieuwe schip stond centraal op de voorlaatste zaterdag van maart. De route van Open Deuren Dag begon op de veerdam in Nes, waar Maud Hendriks, Yvonne IJnsen en Youri IJnsen de bezoekers welkom heetten. Een enkeling begon de reis in de omgekeerde volgorde. Geen punt, want Marjolijn Werkman en Catharina Postma vingen daar de belangstellenden op. Directeur Ger van Langen en MT-leden Pieter Dibbits en Wim Durans traden op als vliegende keeper.

De eerste mensen stonden om klokslag 10.00 uur te trappelen voor de deur. Razend nieuwsgierig waren ze, naar de aankomst van m.s. Fostaborg. Het prachtige, nieuwe paradepaardje werd door de meeste bezoekers uitstekend ontvangen. De bemanning - bestaand uit Jan Jaap Blokker, Henk Geurts, Richard de Jong, Martin Kooiker, Martin Schuiteboer, Erik Schuurman en Wouter Verbiest - aan boord nam alle tijd om de vele vragen te beantwoorden.

Ook de stuurhut van de veerboot m.s. Oerd en haar machinekamer trokken veel publiek. Voor de vele kinderen was het natuurlijk erg leuk om zaken te vragen die normaal gesproken niet mogen. Voorzichtig, doch doordacht gingen ze op ontdekkingstocht: "Hoe klinkt die toeter (scheepshoorn, red.), eigenlijk?" Waarop kapiteins Willem Groenewold en Robert Vermaning antwoordden: "Dan druk je toch gewoon op deze knop? Probeer het maar!"

IMG_8288-7

In de machinekamer was het een drukte van belang. Sterker nog: er hadden mensen speciaal een overnachting op Ameland geboekt om de Open Deuren Dag van begin tot eind mee te maken. Jaap Bruin en Ellert Blokker namen de geïnteresseerden mee op reis door het technische gedeelte van m.s. Oerd. Glunderende ogen en verbaasde gelaatsuitdrukkingen bij vooral de jongere bezoekers, toen zij hoorden dat ze ook een tochtje mochten maken op de Watertaxi. Folkert Smit en Rein van der Geest maakten er - in afwisseling met Martin Schuiteboer - een waar feestje van, waarin snelheid werd gecombineerd met een noodstop.

Onder instructie van Mark Molenaar, Wilmar Hemmes en Paul IJnsen konden bezoekers zien hoe Wagenborg Passagiersdiensten in een noodgeval moet handelen. Rita Hulsebos en Herma de Vries begeleidden de bezoekers en beantwoordden vragen in de benedensalon. 

Kees de Jong zorgde er als verkeersleider voor dat de bezoekers via de juiste weg de veerdam betraden. Stille kracht Ralph Schaap was overal en nergens aanwezig om zijn collega's te helpen en bezoekers van dienst te kunnen zijn. Jelte Bandstra kwam speciaal over van Schiermonnikoog om zijn Amelander collega's een handje toe te steken; hij deed dienst als chauffeur van het pendelbusje. Externe adviseur Berend Jan Schoonbeek ondersteunde samen met zijn zoon Torben het geheel waar nodig.

De vele mankracht tijdens Open Deuren Dag kon rekenen op waardering. "Het personeel was overal aanwezig. Ze stonden ons vriendelijk te woord en zelfs op de kantoren hingen er briefjes wie waar zit. Mijn complimenten", schreef een bezoeker op Facebook. Op het kantoor konden bezoekers genieten van een fotocollage met allerlei historisch beeldmateriaal tot wel honderd jaar terug. Ook kregen zij daar een goed gevulde sailorbag cadeau om als aandenken mee naar huis te nemen.

Helaas moesten we één bezoeker teleurstellen, omdat hij met zijn rolstoel niet aan boord van de schepen kon komen. Op 4 april heeft Wagenborg Passagiersdiensten hem daarom verrast met twee gratis overtochten, waarop het personeel hem aan de hand van foto's alles uitgelegd heeft wat hij wilde weten over onze schepen. De inwoner van verzorgingstehuis De Stelp ging daarna met een extra gevulde goodybag naar huis.

Na afloop werd de Open Deuren Dag - onder het genot van een drankje en een stamppotbuffet - geëvalueerd en besproken. De conclusie was unaniem: wat een topdag!

Hieronder een samenvatting van de Open Deuren Dag door de lens van fotograaf Simon van der Woude.

IMG_0095-20IMG_0074-16IMG_0219-46IMG_7735-15IMG_7741-17IMG_7847-36IMG_7905-53IMG_7932-59IMG_8004-78IMG_8033-88IMG_8046-95IMG_8078-103IMG_0255-55IMG_8111-7